
Zelfsturende teams zijn flexibeler en sneller.
"De beste architecturen en ontwerpen komen voort uit zelforganiserende teams"
Tegenwoordig geloven mensen in de kracht van zelforganiserende teams. Zelfsturende en zelforganiserende teams zijn flexibeler en sneller in staat zich aan te passen aan veranderingen. Maar wat betekent zelfsturing eigenlijk? Veel teams worstelen om de grenzen van hun acties te begrijpen. Wat is de beste manier om zelforganisatie te ondersteunen?
Er is een interessante psychologische studie van Anthony Pellegrini, een professor aan de University van Minnesota die in deze context verfrissende ideeën oplevert. De studie richt zich op kinderen die tijdens de pauze op een schoolplein spelen. Het doel van de studie was om te zien wat er zou gebeuren als de hekken rond de speelplaats werden verwijderd. Toen de omheining werd verwijderd gebeurde er iets opmerkelijks. In plaats van door de buurt te banjeren ver weg van de school, zaten de kinderen juist dichter bij de school, bang om te spelen waar geen omheining was. Zonder een hek was er geen bescherming. Hekken bieden een grens die de chaos buiten houdt en bevorderen een gevoel van veiligheid. En veiligheid stelt ons in staat om te ontspannen, ons geen zorgen te maken en onszelf te zijn.
Zo werkt het ook met zelfsturende teams. Zelforganisatie vereist duidelijke grenzen zodat de afstemming met andere organisatie-eenheden, middelen en besluiten helder is. Scrum agile is een veelgebruikte methode waarbij gebruik gemaakt wordt van zelfsturende teams. Maar er zijn hele heldere afspraken over het functioneren van de teams. Er zijn 4 vaste meetings; de sprint planning, de daily scrum, de sprint review en de sprint retrospective die elkaar in een vaste frequentie opvolgen. De rollen zijn helder gedefinieerd en ook de rapportage met behulp van burncharts en kanban boards kent vaste afspraken. Toch wordt scrum als methode door velen gezien als zelfsturend. En met goed recht. Want zelfsturend betekend niet zonder regels.
En dat is wel zo veilig.